Αρχική Σελίδα  ::  Επικοινωνία  ::  Webmaster  

   
   
   
   
   
   
   
   
   

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

ΠΑ.Σ.Π. : ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80 ήταν τεράστια. Οι ποδοσφαιριστές ήταν ουσιαστικά δέσμιοι του Σωματείου εις το οποίο ενεγράφοντο για πρώτη φορά όταν ήταν ακόμη αμούστακα παιδιά. Δεν υπήρχαν συμβόλαια μεταξύ των ποδοσφαιριστών και των Σωματείων τους και κανένας ποδοσφαιριστής δεν μπορούσε να μεταγραφεί σε άλλο Σωματείο χωρίς την συγκατάθεση του Σωματείου εις το οποίο ήταν εγγεγραμένος. Πέραν τούτου οι μισθοί των ποδοσφαιριστών ήταν πενιχροί και δεν μπορούσαν να συντηρήσουν τους ποδοσφαιριστές και τις οικογένειες τους. Ως εκ τούτου οι ποδοσφαιριστές αναγκάζοντο να απασχολούνται σε άλλες εργασίες για να κερδίσουν τα προς το ζείν. Πρωί δουλειά και αμέσως μετά, πολλές φορές χωρίς μεσημεριανό, προπόνηση.

1987 – ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑ.Σ.Π.
Αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες οδήγησαν τους ποδοσφαιριστές το 1987 εις το να οργανωθούν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Έτσι στις 12.12.87 ενεγράφη ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.) . Η δημιουργία του ΠΑ.Σ.Π. σηματοδότησε την απαρχή ιστορικών εξελίξεων στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Αρχές του 1990 ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές του ΠΑ.Σ.Π. με τη Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου σε σχέση με την δημιουργία ενός μεταγραφικού πλαισίου το οποίο θα άνοιγε ένα μικρό παραθυράκι στην δυνατότητα πραγματοποίησης μεταγραφών ποδοσφαιριστών από ένα Σωματείο σε άλλο έστω και με την συγκατάθεση του Σωματείου του ποδοσφαιριστή. Το πρώτο μεταγραφικό πλαίσιο υπεγράφη την 13.4.92 και απετέλεσε την απαρχή ραγδαίων εξελίξεων. Η ουσία του πρώτου μεταγραφικού πλαισίου ήταν ότι, αν ένα Σωματείο που υπέβαλλε προσφορά για απόκτηση του, θα έπρεπε να αποζημιώσει τον ποδοσφαιριστή για να τον κρατήσει.

1997 – Ο ΠΑ.Σ.Π. ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ FIFPro
Όμως η επανάσταση στον χώρο του ποδοσφαίρου συντελέστηκε την 25.2.97, μετά από την διεξαγωγή σκληρής διαπραγματευτικής μάχης, με την υπογραφή ενός νέου μεταγραφικού πλαισίου μεταξύ Σωματείων και ποδοσφαιριστών. Το νέο μεταγραφικό πλαίσιο προσέδωσε στον Κύπριο ποδοσφαιριστή επαγγελματική αξιοπρέπεια και έθεσε το κυπριακό ποδόσφαιρο σε επαγγελματικές πλέον βάσεις, στις ίδιες βάσεις που διεξάγονται όλα τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Την ίδια περίοδο ο ΠΑ.Σ.Π. ενεγράφη ως μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) με την οποία διατηρεί αγαστές σχέσεις και αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά μέλη της.

2006 – ΠΑ.Σ.Π. – Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ
Σήμερα ο ΠΑ.Σ.Π. αποτελεί δύναμη για τους Κυπρίους ποδοσφαιριστές και λειτουργεί με φροντίδα για τα συμφέροντα τους. Παράλληλα η ενεργητικότητα του Συνδέσμου συντελεί αποφασιστικά στην ελαχιστοποίηση της βίας στα γήπεδα.

Ο ΠΑ.Σ.Π. πάνω απ' όλα είναι ένα όργανο προώθησης και διεκδικήσεων.

 :: 
 :: 
 :: 
ΠΑΣΠ 2004. All Copyrights reserved.